Minister Simon sa čuduje, že ochranári môžu prezentovať svoje výroky beztrestne

01.08.2005 Poprad

Vysoké Tatry 1. augusta (TASR) - Počudovanie nad tvrdením ochranárov, že za súčasný požiar vo Vysokých Tatrách sú zodpovední lesníci, vyjadril dnes minister ...
Vysoké Tatry 1. augusta (TASR) - Počudovanie nad tvrdením ochranárov, že za súčasný požiar vo Vysokých Tatrách sú zodpovední lesníci, vyjadril dnes minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. \"Prinajmenšom som prekvapený že ochranári môžu dávať takéto vyhlásenia beztrestne, \" povedal na brífingu po rannom zasadnutí krízového štábu. Zdôraznil, že doteraz zaznamenali 24 podaní na Inšpektorát životného prostredia, ktoré brzdili práce na likvidácii kalamity na území Štátnych lesov TANAP-u.

Spomenul Tichú a Kôprovú dolinu, kde čistili cesty, aby mohla prejsť hasičská technika. \"Boli sme odtiaľ vykázaní, práce boli obmedzované. \" Ako ďalej povedal, ide o skupinu ľudí, ktorá sa cíti v úlohe rozhodcu, ale keď treba niesť zodpovednosť, tak sa zakrýva.
\"Myslím, že pán Lukáč (Lesoochranárske zoskupenie VLK) svoju neschopnosť a všeobecné ohrozovanie chce teraz preniesť na moje bedrá. V plnej miere to odmietam, \" konštatoval Simon. Dodal, že šéf VLK-ov by mal zvážiť akékoľvek ďalšie vyjadrenia a vyhlásenia na úseku životného prostredia.
Minister sa osobne tiež cíti byť ochrancom prírody. Ako však povedal, \"Vysoké Tatry to nie sú iba lesy, to sú aj ľudia, ktorí tu žijú a chcú tu existovať. Nemožno to brať na ľahkú váhu a vykázať ich odtiaľ\".
Šéf rezortu pôdohospodárstva poďakoval hasičom, lesníkom a všetkým, ktorí nasadzovali a nasadzujú svoje životy a zdravie pri hasení lesného požiaru. Verí, že krátkodobé obmedzenia v záujme bezpečnosti turistov návštevníci Tatier pochopia.
 

Vyberte región

mark